Tijdschrift DENKBEELD

In het vakblad over dementie DENKBEELD (jaargang 34, juni 2022) schreef Leen Plessers het artikel ‘Bewoners aan het roer – Het Tubbe-model: ook voor mensen met dementie’ met verhalen van Evelien Lehaen, teamcoach ’t Rozeke en Karen Janssens, kwaliteitscoach en foto’s van Carine Heynickx, teamcoach De Buurt.

Lees het artikel Tubbemodel (4).

Met zorg organiseren

In de eenmalige uitgave Met zorg organiseren – Magazine met inspirerende verhalen en verworven inzichten over anders organiseren in woonzorgcentra naar aanleiding van het slotevent ‘Met zorg organiseren’ op 22 februari 2022 wordt de casus van WZC Sint-Jozef belicht vanuit het ‘leiderschap’.

Het Nieuwsblad

In een krantenartikel in Het Nieuwsblad op 5 maart 2022 lezen we hoe een journalist het leven in WZC Sint-Jozef ervaart. Een verslag over het leven zoals het is in ons woonzorgcentrum, maar ok een illustratie van hoe onze medewerkers in dialoog en samen met bewoners, familie, vrijwilligers, … warme zorg in de praktijk brengen. Trots op onze medewerkers!

Lees het volledige artikel hier: Onze reporter verhuist zélf naar het rusthuis.

Tijdschrift SENIOR

In SENIOR – Tijdschrift voor kwaliteitsvolle ouderenzorg (jaargang 1, nummer 3) verscheen het artikel:

Nooit te oud om te participeren. Relatiegerichte participatiecultuur in het woonzorgcentrum
Leen Plessers

Participatie verankeren in het woonzorgcentrum is als samen breien aan een kleurrijke sjaal. Iedereen draagt zijn ‘steekje’ bij: van bewoner, kok, zorgkundige, ergotherapeut, onderhoudsmedewerker, verpleegkundige, familie tot directie. Het gaat om een cultuurverandering. Een blijvende uitdaging! De sjaal is nooit af. Gelukkig maar. In deze bijdrage maken we kennis met de implementatie van warme participatie via het Tubbemodel in wzc Sint-Jozef in Pelt, dat deel uitmaakt van de woonzorggroep Integro vzw. Hier wordt duidelijk dat voornamelijk het proces om te komen tot warme participatie belangrijk is. Tijdens de vele ‘breisessies’ worden (h)echte banden gesmeed. Mensen krijgen ‘breigoesting’. Participatie wordt een attitude en onderdeel van de woon- en zorgcultuur. De bontgekleurde breiwol past bij de organisatie en haar bewoners. Met vallen en opstaan slagen bewoners en medewerkers er samen in een warme sjaal te breien die iedereen innig omhelst in een woonzorgcentrum waar het goed is om te wonen, te werken en te leven.

Lees het volledige artikel hier.

Boek 'Trots op onze ouderenzorg'

Het boek ‘Trots op onze ouderenzorg’ brengt hulde aan de duizenden medewerkers van woonzorgcentra die zich elke dag, in vaak moeilijke omstandigheden, met heel veel liefde en engagement inzetten voor kwetsbare ouderen. De goede praktijkvoorbeelden, een kleine selectie van de zovele, getuigen van een dynamische sector die zichzelf voortdurend wenst te verbeteren. Ze zijn ingedeeld volgens thema: persoonsgerichte zorg, kwaliteitszorg, geïntegreerde zorg, groepsvorming, buurtzorg, innovatieve arbeidsorganisatie, vernieuwende architectuur en sociaal ondernemerschap.

Men hoopt hiermee andere woonzorgcentra te inspireren en mee te werken aan positieve beeldvorming ten aanzien van onze ouderenzorg.

In het boek verscheen ook het artikel ‘Iedereen een ster, samen ster-k in wzc Sint-Jozef’!

Boek 'Leven voorbij de deur'

Vroeger had iedere bewoner een eigen voordeur. Een robuuste eiken deur, een koperen deurknop, een minuscuul kijkgaatje. Geverfd, gelakt of gedecoreerd met een persoonlijk naamplaatje. In het woonzorgcentrum heeft iedereen dezelfde, eentonige deur. Alleen een kamernummer en een foto verraden dat er achter iedere deur een ander verhaal woont. Als je in ons centrum een deur opentrekt, valt er een heel leven uit.

‘Leven voorbij de deur’, ons rusthuisboek, gidst je door de rusthuisgangen en laat je kennismaken met de bewoners en hun verhalen. Verhalen over het leven in een woonzorgcentrum. Stuk voor stuk eerlijke en authentieke getuigenissen. Soms pijnlijk en donker. Dan weer vrolijk en hoopvol. Maar altijd pakkend en inspirerend. Met prikkelende suggesties voor menslievende zorg. Want achter de deuren van ons woonzorgcentrum tref je een enorme intensiteit van leven aan.

De beleving van de bewoners vormt het uitgangspunt van dit boek. In ‘Leven voorbij de deur’ lieten we de bewoners zelf aan het woord. Hoe ervaren zij hun leven in ons woonzorgcentrum? Hoe voelt het om oud en afhankelijk te zijn? Wat is goede zorg? Wat betekent het om vertrouwde deuren te sluiten en afscheid te nemen? Een bejaarde opent in ons woonzorgcentrum zijn laatste deur.

Het boek is een aanrader voor iedereen die het leven in ons woonzorgcentrum eens door de ogen van de bewoner wilt bekijken en beleven. Dit boek is een initiatief van de Dienst Animatie van het wzc Sint-Jozef Neerpelt. Het animatieteam voerde hiertoe diepgaande gesprekken met de bewoners. Woonzorgcoördinatrice Leen Plessers nam het schrijfwerk voor haar rekening, terwijl Linda Geerits de sprekende foto’s schoot. Deze intense samenwerking tussen Leen, Linda, Dienst Animatie en onze bewoners resulteerde in een waardevol en aangrijpend rusthuisboek.

Enkele uitleenexemplaren kan je vinden in de bibliotheken van onder andere Neerpelt, Overpelt, Hamont-Achel, Bree, Peer en Hasselt. Een inkijkexemplaar is ook te vinden in ons woon- en zorgcentrum bij Leen Plessers.

011 80 03 50
phone