Leven voorbij de deur

Leven voorbij de deur

 

Vroeger had iedere bewoner een eigen voordeur. Een robuuste eiken deur, een koperen deurknop, een minuscuul kijkgaatje. Geverfd, gelakt of gedecoreerd met een persoonlijk naamplaatje. In het woon- en zorgcentrum heeft iedereen dezelfde, eentonige deur. Alleen een kamernummer en een foto verraden dat er achter iedere deur een ander verhaal woont. Als je in ons centrum een deur opentrekt, valt er een heel leven uit.

 

'Leven voorbij de deur', ons rusthuisboek, gidst je door de rusthuisgangen en laat je kennismaken met de bewoners en hun verhalen. Verhalen over het leven in een woon- en zorgcentrum. Stuk voor stuk eerlijke en authentieke getuigenissen. Soms pijnlijk en donker. Dan weer vrolijk en hoopvol. Maar altijd pakkend en inspirerend. Met prikkelende suggesties voor menslievende zorg. Want achter de deuren van ons woon- en zorgcentrum tref je een enorme intensiteit van leven aan. 

De beleving van de bewoners vormt het uitgangspunt van dit boek. In 'Leven voorbij de deur' worden bewoners zelf aan het woord gelaten. Hoe ervaren zij hun leven in ons woon- en zorgcentrum? Hoe voelt het om oud en afhankelijk te zijn? Wat is goede zorg? Wat betekent het om vertrouwde deuren te sluiten en afscheid te nemen? Een bejaarde opent in ons woon- en zorgcentrum zijn laatste deur. 

Deze publicatie is een aanrader voor iedereen die het leven in ons woon- en zorgcentrum eens door de ogen van de bewoner wilt bekijken en beleven. Dit boek is een initiatief van de Dienst Animatie van het WZC Sint-Jozef Neerpelt. Het animatieteam voerde hiertoe diepgaande gesprekken met de bewoners. Woonzorgcoördinatrice Leen Plessers nam het schrijfwerk voor haar rekening, terwijl Linda Geerits de sprekende foto's schoot. Deze intense samenwerking tussen Leen, Linda, Dienst Animatie en onze bewoners resulteerde in een waardevol en aangrijpend rusthuisboek. 

 

Technische informatie

Leven voorbij de deur, rusthuisboek
Leen Plessers en Linda Geerits (red.)
Antwerpen-Apeldoorn
Cyclus 2008 (Garant-Uitgevers)
184 blz. - 24 cm
ISBN 978-90-8575-025-3

 

Enkele uitleenexemplaren hiervan zijn te vinden in de bibliotheken van onder andere Neerpelt, Overpelt, Hamont-Achel, Bree, Peer en Hasselt. Een inkijkexemplaar is ook te vinden in ons woon- en zorgcentrum bij Leen Plessers.

 

COVID-19 Aangepaste richtlijnen BEZOEK

Beste familie, mantelzorger, In ons woonzorgcentrum worden er regelmatig medewerkers in quarantaine geplaatst en worden bewoners bij enige vermoeden van symptomen preventief getest. Tot op heden hebben we tijdig de nodige voorzorgen kunnen nemen en is er nog geen enkele bewoner

Lees meer
Teutenhof weetje

Eind oktober mogen alle Lillenaren een Teutenhof brief in de bus verwachten. Maar liefst 1200 exemplaren werden met liefde geplooid door onze bewoners!  'Teamwork makes the dream work.'

Lees meer