Leven voorbij de deur

Leven voorbij de deur

 

Vroeger had iedere bewoner een eigen voordeur. Een robuuste eiken deur, een koperen deurknop, een minuscuul kijkgaatje. Geverfd, gelakt of gedecoreerd met een persoonlijk naamplaatje. In het woon- en zorgcentrum heeft iedereen dezelfde, eentonige deur. Alleen een kamernummer en een foto verraden dat er achter iedere deur een ander verhaal woont. Als je in ons centrum een deur opentrekt, valt er een heel leven uit.

 

'Leven voorbij de deur', ons rusthuisboek, gidst je door de rusthuisgangen en laat je kennismaken met de bewoners en hun verhalen. Verhalen over het leven in een woon- en zorgcentrum. Stuk voor stuk eerlijke en authentieke getuigenissen. Soms pijnlijk en donker. Dan weer vrolijk en hoopvol. Maar altijd pakkend en inspirerend. Met prikkelende suggesties voor menslievende zorg. Want achter de deuren van ons woon- en zorgcentrum tref je een enorme intensiteit van leven aan. 

De beleving van de bewoners vormt het uitgangspunt van dit boek. In 'Leven voorbij de deur' worden bewoners zelf aan het woord gelaten. Hoe ervaren zij hun leven in ons woon- en zorgcentrum? Hoe voelt het om oud en afhankelijk te zijn? Wat is goede zorg? Wat betekent het om vertrouwde deuren te sluiten en afscheid te nemen? Een bejaarde opent in ons woon- en zorgcentrum zijn laatste deur. 

Deze publicatie is een aanrader voor iedereen die het leven in ons woon- en zorgcentrum eens door de ogen van de bewoner wilt bekijken en beleven. Dit boek is een initiatief van de Dienst Animatie van het WZC Sint-Jozef Neerpelt. Het animatieteam voerde hiertoe diepgaande gesprekken met de bewoners. Woonzorgcoördinatrice Leen Plessers nam het schrijfwerk voor haar rekening, terwijl Linda Geerits de sprekende foto's schoot. Deze intense samenwerking tussen Leen, Linda, Dienst Animatie en onze bewoners resulteerde in een waardevol en aangrijpend rusthuisboek. 

 

Technische informatie

Leven voorbij de deur, rusthuisboek
Leen Plessers en Linda Geerits (red.)
Antwerpen-Apeldoorn
Cyclus 2008 (Garant-Uitgevers)
184 blz. - 24 cm
ISBN 978-90-8575-025-3

 

Enkele uitleenexemplaren hiervan zijn te vinden in de bibliotheken van onder andere Neerpelt, Overpelt, Hamont-Achel, Bree, Peer en Hasselt. Een inkijkexemplaar is ook te vinden in ons woon- en zorgcentrum bij Leen Plessers.

 

Oproep: Blijf je houden aan de corona-maatregelen!

Beste bewoner, familie, mantelzorger, Op 8 januari 2021 werden onze bewoners voor een eerste keer gevaccineerd. Indien alles verloopt zoals gepland zijn zowel bewoners als medewerkers tegen half februari twee maal gevacineerd en zijn wij tegen eind februari beschermd tegen het

Lees meer
Een hoopvolle vaccinatiedag voor WZC Sint-Jozef!

De eerste vaccinatie voor onze bewoners en een groep medewerkers is vlot verlopen. Een dikke dankjewel aan het vaccinatieteam, CRA en medewerkers voor het goede verloop.Ook goed nieuws i.v.m. de collectieve testing van medewerkers. Onze medewerkers werden negatief getest op

Lees meer