Uitgangspunten

De dagelijkse werking van Sint-Jozef vertrekt vanuit volgende uitgangspunten:

  • Het verhaal van de bewoner
  • Beperken van vrijheidsbeperkende maatregelen
  • Rechten van de bewoner
  • Privacy van de bewoner
  • Personen met dementie
  • Vroegtijdige zorgplanning

Het verhaal van de bewoner

In 2008 schreven we met de bewoners van ons woonzorgcentrum het boek Leven voorbij de deur. Hierin bundelden we hun verhalen over leven in het woonzorgcentrum. We hebben hierbij sterk ervaren hoe belangrijk het is om de bewoner te horen in zijn verhaal. In onze zorg- en dienstverlening willen we dan ook vertrekken vanuit het verhaal van de bewoner, zijn verlangens en intense levenservaringen. Ontdek meer over ons boek.

Beperken van vrijheidsbeperkende maatregelen

Ons woonzorgcentrum kiest voor een fixatie-arm beleid. Dit wil zeggen dat wij ervoor opteren dat de bewoner vrij is te gaan en te staan waar hij/zij wilt. De eigenwaarde van de bewoner staat bij ons op de voorgrond. Uitgaande van die waarde willen wij het aanwenden van vrijheidsbeperkende middelen in de zorg beperken.

Soms kan een vrijheidsbeperkende maatregel echter nodig of verantwoord zijn. Dit gebeurt enkel na grondig overleg en volgens een opgelegde procedure.
Meer info over ons fixatie-arm beleid lees je hier.

Rechten van de bewoner

Sinds 2002 bestaat er een wet die de kwaliteit van de gezondheidszorgen wilt verbeteren. Die omvat rechten zoals recht op vertegenwoordiging, vrije keuze van zorgverstrekker, kwaliteitsvolle dienstverlening, bescherming van de persoonlijke levenssfeer, informatie, toestemming, klachtenbemiddeling en inzage in het patiëntendossier. Wij bij wzc Sint-Jozef hechten veel belang aan die rechten. Ze vormen dan ook de basis voor onze .

Zo maken onze Zorgtoppers voor iedere bewoner een ‘woonzorgleefplan’ op. We zitten samen met de bewoner en bespreken zijn of haar leven, wensen voor de toekomst en hoe ze hun leven willen inkleden in het wzc. Die informatie noteren we in het woonzorgleefplan van de bewoner. Dat plan kan de bewoner op elk moment raadplegen. Ook de Zorgtoppers kunnen het plan inkijken om op basis daarvan hun zorg aan te passen aan de wensen en noden van de bewoner.

Privacy van de bewoner

We vinden het belangrijk om de privacy van de bewoners te respecteren. Onze Zorgtoppers dienen richtlijnen te volgen om de privacy zo veel mogelijk te garanderen, zoals bijvoorbeeld kloppen op de deur vooraleer de kamer binnen te gaan. Zij zijn tevens verbonden aan het beroepsgeheim.

Personen met dementie

Woonzorgcentrum Sint-Jozef kiest er bewust voor om personen die lijden aan een vorm van dementie samen te brengen op aparte afdelingen. Op de afdelingen ’t Riet, ’t Rozeke, ’t Ven en ’t Heike creëren we een warme, huiselijke omgeving waar we de begeleiding en de werking aanpassen aan bewoners met dementie. Heb je vragen over dementie? Dan kan je terecht bij onze referentiepersoon dementie: Lieve Mannaerts. (011 80 03 50.)

Vroegtijdige zorgplanning

In ons woonzorgcentrum maken we thema’s rond leven en dood bespreekbaar. De bewoner krijgt de mogelijkheid om zijn wensen omtrent het levenseinde kenbaar te maken in een vroegtijdig zorggesprek.

Vroegtijdige zorgplanning is het in dialoog gaan met de bewoner, de zorgverleners en de familie over de doelen en de richting van de zorg bij het naderende levenseinde. Dan doen we voor het geval de bewoner niet meer in staat is zelf beslissingen te nemen. Palliatieve zorg kaderen we binnen het concept van vroegtijdige zorgplanning. Palliatieve zorg is geen nieuwe, andere zorg, maar een intensieve voortzetting van de kwaliteitsvolle zorg. Die zorg bieden de vertrouwde medewerkers op de afdelingen. Met vragen hierover kan je terecht bij onze referentiepersoon palliatieve zorg: Evi Eerdekens (011 80 03 50).

Wil je ons komen bezoeken om zelf de sfeer op te snuiven? Laat het ons weten!

011 80 03 50
phone